„Nova News“ – Психолог: Как се отразява смяната на времето?

 

Репортаж на Гергана Найденова за предаването „Социална Мрежа“. С участието на психолога-психотерапевт Михаил Михайлов. Ако искате да изгледате видеото, кликнете върху изображението.

Акценти:

  • Отразява ли се смяната на часовото време на психичното ни състояние?
  • Влияе ли промяната на децата?
  • Колко дълго се адаптираме?
  • Какво ни казват изследванията?

Четиво за 2 минути.

 

„Уважаеми зрители, както стана ясно, в неделя въртим стелките  напред, което означава, че ще спим с един час по-малко. Възможно ли е промяната в биологичния ритъм да доведе до някакви психологични проблеми при някои хора и какви съвети дават експертите, за да се адаптираме по-бързо и лесно – научи Гергана Найденова.“

 

Здравейте! На 28 март в 3 часа местно време въвеждаме лятното часово време. Съвсем скоро всъщност – събота срещу неделя. Доказано е, че смяната на времето се отразява на здравето ни и има научни доказателства, че влияе на съня, сърцето дори на кожата ни. Как се отразява на психиката ни обаче?


Здравейте! Различните проучвания по темата показват различни резултати. Например имаме една публикация от 1990г. на изследване за това как преминаването към лятно часово време влияе на психиатричните хоспитализации, опитите за самоубийства и самите самоубийства. Според изследователите няма такава връзка, т.е. преминаването към лятно часово време не води до повишаване по тези три показателя. Но по-късно, австралийско изследване този път, показва съвсем други резултати и според него при преминаване към лятно часово време се повишават самоубийствата  при мъжете, което пък не се наблюдава при преминаване към зимно часово време. Когато направим такъв обзор на няколко изследвания, ние виждаме, че нямаме категорично мнение дали смяната на времето влияе и как влияе. Затова трябва да се направят по-задълбочени изследвания, за да си изясним проблема.

 

Възможно ли е един час по-малко сън да ни доведе до някакви психични проблеми през следващите дни и дори седмици.


Ако говорим за психични разстройства – не, няма да ни доведе. Може да ни причини някакъв дискомфорт, но няма да ни доведе до някакво голямо психично страдание. Тук обаче хората трябва да внимават с умората, която се появява  поради липсата на този един час сън, тъй като според някои изследвания именно тази умора е причина за повишаващия се брой злополуки – пътно-транспортни и трудови. Така че, според мен, за това трябва да внимава човек. Сънят най-бавно се регулира сравнение с други наши „навици“ спрямо промяната на часовото време.

 

Има ли хора, които са по-застрашени от кризи спрямо други или не може да се направи такова разделение.


В областта на психологията, както виждате, е много трудно да се направи такова разделение, тъй като имаме противоречиви резултати. Следователно проблемът не е изучен докрай.  От медицинска гледна точка – не съм експерт по въпроса. Може би медиците трябва да кажат.

 

 А какви съвети бихте дали, за да се адаптираме по-бързо и безпроблемно.


Адаптацията, специално към лятното и зимното часово време, е много бърз и спонтанен процес. Ако трябва да обобщим резултатите от няколкото проучвания по въпроса, адаптацията отнема от 1-2 дена до максимум две седмици, но най-често се случва за около седмица. Т.е. ние имаме един лек, естествен процес на адаптация и няма нужда да правим кой знае какво, освен да се съобразяваме с умората сутрин, за да не направим някоя така наречена злополука, докато пътуваме за работа или на самото работно място.

 

Всъщност казвате, че умората поради липсата на сън е най-честото оплакване. От практиката си имате ли някакви случаи на други оплаквания, свързани със смяната на времето? Какво споделят Ваши клиенти?


Нямам клиенти, които да са дошли специално заради промяната на часовото време или да имат кой знае какви оплаквания от смяната на часовото време. Така че, не мисля, че в нашата работа това е някакъв фактор, който да създава твърде големи проблеми.

 

Комбинират се няколко фактора този сезон: първо смяната на времето, второ пролетната умора, както и поредният локдаун. Тази комбинация как очаквате да повлияе на хората ?


От тези фактори, смятам че най-силно влияние към момента има локдаунът и продължаващата ситуация с Ковид инфекцията. Мисля, че той дава най-голямо отражение върху психичното състояние и е най-проблемен.

 

А при децата отразява ли се? Те по-чувствителни ли са към промяната или напротив – по-бързо се адаптират?


Имаме няколко допитвания, направени в САЩ и Канада по този проблем. Естествено не се питат самите деца, питат се самите родители какво наблюдават през този период. Не можем да твърдим, че претендират за научност, но все пак ни дават някаква информация. Според тези допитвания, родителите наблюдават, че на децата им е най-трудно да си урегулират лягането навреме и ставането навреме, т.е. ритъма на сън-бодърстване спрямо новото часово време, в следствие на което стават раздразнителни и капризни. Това са единствените проблеми, които родителите са наблюдавали в болшинството от случаите.

 

Сега трябва да дадете и няколко съвета на родителите за това как да избегнат това при децата и да им помогнат по-бързо да свикнат.


Процесът на адаптация при децата не е по-дълъг, отколкото на възрастните. Изисква от няколко дена до една седмица, през които да се опитваме да наложим новия час за лягане. Както знаем от нашия опит, по-лесно ни е да останем будни до по-късно, отколкото да заспим по-рано, докато часа за ставане е горе-долу константен.

 

Автор:

Клиничен психолог Михаил МихайловМихаил Михайлов – Михаил Михайлов е психолог, психотерапевт, завършил магистратура „Клинична и консултативна психология“ към Софийския университет през 2008г. Неговата тясна специализация е в детско-юношеското консултиране, и консултиране при травма, тежки раздели и загуби.

Членство: Асоцииран член на „Българската асоциация по психоонкология“, член на „Дружество на психолозите в България“, съосновател на сдружение „Пространство за мен“. Повече информация за Михаил Михайлов може да намерите тук!

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail