Страха от вируса и неговите психотелесни прояви

Коронавирусната епидемия отключва в много от нас страх да не се разболеем. И докато този страх е нормална реакция при тези условия, при някои хора той се разраства до степен, в която започват да пречи на ежедневните дейности и добрия сън. Много хора се оплакват от физическо преживяване на симптомите на вирусната инфекция, без реално да са инфектирани – задух, отпадналост, болки в гърлото.

В епизод 5 на “Психично здраве по време на епидемия” разговаряме с психолога и психотерапевт Михаил Михайлов за страха от вируса и неговите психотелесни прояви.

Някои от акцентите на разговора:

*Какъв е механизмът на психосоматичните преживявания?

*Как можем да се справим с тази тревожност и съпровождащите я телесни усещания?

*Напоследък често чуваме да се използва думата хипохондрия по адрес на тези, които се притесняват прекомерно от вируса? Какво всъщност представлява хипохондрията?

*Какво бихте препоръчали на хората, чиито близки страдат от тези психотелесни усещания? Повтарянето на “нищо ти няма” и “внушаваш си” са неефикасни и натягат напрежението вкъщи

*След затишието на епидемията, притеснението от болестта ще остане ли и ще продължи да поддържа нивата на тревожност високи?

Защото е важно да говорим!

Ако искате да изгледате видеото, кликнете върху избражението.

#кожа #чувствамседобре #психосоматика #covid19

Монтаж и постпродукция: Evgeni Bogdanov

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail